Eating the Mediterranean way | Marqt.no

Viktige skritt for å skifte til middelhavskost

Pontus Hagman

Lesetid: 2.5 min

Hvis du ønsker å ha en lykkeligere og sunnere livsstil, anbefaler vi deg å bytte til middelhavskost. 

Middelhavskost er rik på grønnsaker, müsli, fisk, vin og olivenolje. Statusen som Unescos "immaterielle" kulturarv taler nok for seg selv.

Det er ingen overdrivelse, men ifølge mange vitenskapelige undersøkelser kan dette kostholdet hjelpe deg til å leve lenger, beskytte hjernen, forbedre humøret og beskytte mot mange sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, åreforkalkning og visse typer kreft.

Fysiske aktiviteter og sosialisering.

  • Vær fysisk aktiv og trene hver dag.
  • Gjør måltidet til en sosial opplevelse, ved å lage og dele måltider med andre. Slå av skjermen og koble sammen over et måltid. Regelmessige og sunne familiemåltider, er en flott måte til å bedre humøret, lindre stress, inkludere barna og holde øye med spisevanene deres på en og samme tid.

Generelt

  • Bruk daglig produkter som inneholder det gode fettet, som extra virgin olivenolje, nøtter, oliven og avokado.
  • Olivenolje er det sentrale fettet, brukt i all matlaging, inkludert steking, sautering og baking.
  • Hovemåltidet bør være plantebasert (grønsaker, nøtter, korn).
  • Spis mat som er minimalt bearbeidet.
  • Som brødmat foretrekkes fullkorn.

Typiske middelhavsurter som bør brukes

  • Oregano, basilikum, persille, dill, salvie, timian, mynte, spisskummen, kanel, pepper og salt.

Ting for kjøkkenskapet

  • Hermetiske tomater, tomatpuré, balsamico-eddik, vineddik, oliven, kapers, soltørkede tomater og honning.

    Frokost

    • For at du skal føle deg mett og energisk i timevis, må du alltid spise frokost som er rik på frukt, fullkorn og andre fiberrike matvarer.

    Grønnsaker

    • Spis masse grønnsaker. Ganske enkelt massevis.
    • Enkle retter som supper, salat og crudités (små forretter med grønnsaker), er en god start.
    • Ideelt sett, spis sesongbaserte og lokale grønnsaker, om du kan.
    • Hvis du ikke er vant til grønnsaker, start med vegetarmat minst en kveld i uken.
    • Typiske grønnsaker: paprika, tomater, agurk, squash, aubergine, blomkål, brokkoli, gulrot, løk, hvitløk, grønne bønner, erter, poteter, sopp, rødbet, selleri og ulike salater.

    Frukt

    • Spis frisk frukt som en typisk daglig dessert – igjen gå for lokal og sesongbasert frukt.
    • Sitrusfrukt spiller en viktig rolle i middelhavskosten. De er også en kilde til antioksidanter, spesielt om vinteren.

      Meieriprodukter og egg

      • Innta meieriprodukter i moderate mengder.
      • Prøv å velge ubehandlet ost og gå for den naturelle eller greske yoghurt-varianten.
      • Typiske meieriprodukter er fetaost, ricotta, mozzarella, parmesan og saueost. I den tradisjonelle middelhavskosten er disse produktene helfete.

      Sjømat

      • Innta lave til moderate mengder med fisk ukentlig.
      • Prøv å spise sjømat minst to ganger i uken, spesielt den som er rik på omega 3-fettsyrer, slik som sardiner, makrell, sild, tunfisk, laks og sabelfisk.

      Kjøtt og fjærkre

      • Kjøtt og fjærkre er en siderett og bør ikke inntas daglig.
      • Spis rødt kjøtt en gang i uken, det samme med fjærkre.
      • Hvis du er kjøttspiser, prøv å være så selektiv som mulig ved valg av kjøtt. Begrense kjøttinntaket til (1–2 måltid i uken) og hvitt kjøtt til (2–3 måltider i uken).

      Karbohydrater

      • Den autentiske middelhavskosten har et moderat innhold av karbohydrater (omtrent 40 % karbohydrater).

      Desserter

      Vin

      • Vin er en del av middelhavskosten. Ifølge mye vitenskapelig forskning (og vår egen), oppmuntrer vi deg til å drikke ett glass eller to med rødvin til maten, hver dag. 
      • Rødvin har en tendens til å ha et høyere innhold av antioksidanter enn andre typer alkohol, og mindre sukker.
      Nyt livet, spis bedre og sunnere!

      Med diet pyramid

       

      Skriv en kommentar

      Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert