Resultatene kommer fra et treårig internasjonalt prosjekt kalt the INTERREG MED program.
Prosjektet gikk ut på å analysere over 4000 extra virgin olivenoljer over tre år. Formålet var å undersøke i hvilken grad de ulike olivenoljene inneholdt et økende innhold at polyfenoler (> 250 mg/kg). Dette gjorde det mulig å deklarere olivenoljer med et høyt innhold som produkter med en positiv helseeffekt i henhold til Europeisk lovgivning.
Kroatiske extra virgin olivenoljer viste seg å ha de beste helseegenskapene. 97% av de kroatiske oljene som ble vurdert hadde et økende innhold av polyfenolforbindelser, med et gjennomsnitt på 655 mg/kg. Dette er langt over standarden satt av EU, som ligger på 250 mg/kg.
- 95% av de spanske olivenoljene som ble vurdert oppfyller EUs krav, og det gjennomsnittlige polyfenolnivået er lavere - 521 mg/kg.
- Greske olivenoljer ligger på ca. 70%;
- Kypriotiske på 60%;
- og Italia ligger på 55%, med et innhold som er betydelig lavere.
Les mer - Hvorfor er olivenolje så populært
Spennende fakta:
- 95% av olivenoljen i verden produseres i Middelhavsområdet.