Different olive varieties produce different olive oils - delicate, medium and intense | Marqt.no

Ulike olivensorter egnet til ulike oljer - delikat, medium og intens

Pontus Hagman

Lesetid: 2.5 min

Som vi har nevnt i artikkelen om hvordan du velger en god olivenolje, er det viktig å sjekke hvilken type oliven den er laget av, da det er dette som avgjør smaken. Oliven kan sammenliknes med et krydder eller en vin, med ulike kjennetegn og et helt eget særpreg.

Det finnes over 2,600 ulike typer oliven, og det er stor forskjell på de delikate (milde), medium og sterkere (intense) variantene. Det anbefales at vi bruker den oljen som passer best til den spesifikke maten vi lager, og det er aldri nok med bare en olivenolje.

I denne artikkelen vil vi forklare hovedforskjellene mellom noen av de vanligste sortene. Alle disse er tilgjengelige på Marqt.no.

Frantoio olivenolje

Intens fruktig aroma og medium krydret

En velkjent italiensk olivensort som stammer fra Toscana; en av de mest kjente olivenoljene med en intens, fruktig aroma. Den har en lys grønnfarge, med en duft og smak av friske oliven, mandel, ruccola, grønn paprika og aromatiske urter. Smaken er intens og litt bitter, med en skarp smak av chili.

Oljen egner seg godt til intense og robuste smaker, og passer til biff, trøfler, viltkjøtt, gåselever, asparges og moden ost. Den gir retten ekstra mye smak.

Leccino olivenolje

Lett og delikat, harmonisk fruktighet

Leccino er også en klassisk italiensk olivensort av god kvalitet. Den er en av de mest dyrkede variantene i verden på grunn av sin betydelige tilpasningsevne til forskjellige agro-økologiske forhold. Den har en mørk grønn farge med smak av oliven og aromatiske urter, og er lett bitter og pikant. Samtidig er den søt og har en harmonisk og krydret smak. Duften er uimotståelig frisk og fruktig.

Den egner seg godt til rå fisk, rått kjøtt, scampi, reker, grillet blekksprut og ulike salater. Leccino kan også brukes i desserter som iskrem, pannacotta, ostekake og kvarg, samt forskjellige varianter av parfait. Ved å tilsette kun et par dråper, får du en fantastisk og velsmakende dessert.

Levantika olivenolje

Middels intensitet og fruktighet

Levantika, også kjent som Soltanka (som betyr ‘en kvinne fra Solta’), er en kroatisk variant av oliven. De vokser under tøffe forhold, på steder der det er kalkstein, lite fruktbar jord og et klima med varme somre og lite regn. Disse forholdene har vist seg å være ideelle for produksjon av olivenolje.

Levantika produserer en førsteklasses olivenolje med et velsmakende hint av bitterhet. Den er middels krydret, og har en aroma av nyklippet gress, eple og grønne mandler. En kan også finne hint av artisjokk og endiver, samt svart pepper og aromatiske planter som rosmarin, salvie og mynte. Den er velbalansert, med en karakteristisk bitterhet og definert skarphet i smaken.

Denne passer perfekt til grillet fisk, kjøtt- og fjærferetter, wok og salater av ruccola eller andre bitre grønnsaker.

Oblica olivenolje

Middels bitter, aromatisk og velbalansert

Oblica er den mest populære oliventypen i Kroatia. Den er den eldste som finnes i Dalmatia (i sør-Kroatia), og vokser på over 60% av oliventrærne i landet. Den er frisk og fruktig, med hint av eple, tomat og artisjokk. Bitterheten varierer fra moderat til intens.

Olivenoljer som er laget av Oblica er allsidige, og egner seg til mye. Blant annet passer de perfekt til kokte grønnsaker, salater, kylling og fisk. De kan også brukes i baking. Oblica egner seg spesielt godt som salatdressinger og til å dyppe brød i.

Referanse

- Flos Olei App

- P. M. Vossen, Organic Olive Production Manual, University of California, 2007

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert