The history of the olive oil | Marqt.no

Historien til olivenoljen

Pontus Hagman2 comments

Den historiske utviklingen rundt olivendyrking startet i middelhavsregionen, i Jordan, antikkens Egypt og de gamle imperiene.

Domestisering av ville oliven

Historiske funn indikerer at den ville olivenen ble domestisert for ca. 7000 år siden, i området som i dag utgjør Syria der fønikerne var blant de første som dedikerte seg med dyrking av oliven. Historiske funn vitner om at det var oljehandelen i antikkens Hellas som ga grekerne rikdom og velstand.

Ancient times olives

Den eldste olivenoljen som har overlevd tidens tann

Den eldste amforaen er datert til 3500 f.Kr. Produksjonen av olivenolje er derimot antatt å ha begynt før 4000 f.Kr.

Det eldste oliventreet i verden

Den gjennomsnittlige levetiden til et oliventre er ca. 500 år. Men, oliventrærne i Vouves i Hellas som antas å være mer enn 2000 år gamle, er antakeligvis de eldste oliventrærne i verden, som fremdeles produserer oliven den dag i dag. Hvis de dyrkes under gode forhold, kan et oliventre overleve relativt neglisjert i hundrevis av år.

I antikken

I antikkens tid, var viktigheten av olivendyrking beskrevet av Lucius Junius Moderatus Columella, Gaius Plinius Secundus, Marcus Valerius Martialis og mange andre som skrev om næringsverdien og helsefordelene med olivenoljen og oliven. I første rekke ble mye skrevet om symbolikken og betydningen av oliven som et hellig tre i mange regioner.

I romertiden

I romertiden hadde allerede forskning og bøker om oliven (De Re Rustica) som inkluderte alle de viktige elementene som fremdeles danner grunnlaget for den utviklingen av den moderne dyrkingen av oliven og produksjonen. Olivenolje ble brukt på grunn av næringsverdien, men også som medisin, til kroppsmassasje og hygiene. Dårligere olje ble brukt i oljelamper.

17- og 1800-tallet

Oljehandelen var i full blomst. Etterspørselen etter olivenolje steg både i europeiske og andre land. Mange plantasjer ble gjenopprettet, eller nye ble beplantet. Med ekspansjonen av olivenoljeproduksjonen, steg kunnskapen om oliven og olje. Teknikker rundt dyrking av oliven og oljeutvinning har avansert betydelig til der vi er i dag.

Olive plantation

I dag

I dag dyrkes det oliven over hele verden. Det finnes ca. to tusen variasjoner av oliven fra Australia til Chile, fra California til Iran, men det dyrkes bare rundt tusen varianter rundt Middelhavet.

Olivendyrking er en av de viktigste landbruksproduktene i sør-europeiske land. Olivenolje er selve grunnlaget i en sunn middelhavskost, ifølge mange forskere, det sunneste kostholdet i verden.

De siste tyve årene, har hjemmedyrkede matvarer fått spesiell oppmerksomhet, det som er naturlig og som har blitt behandlet så lite som mulig. Nye vitenskapelige oppdagelser har bekreftet det man alltid har visst, at olivenolje er rik på fettsyrer av høy kvalitet, vitaminer, polyfenoler og mineraler som bidrar til å opprettholde en sunn kropp, helt fra de første månedene av livet.

Takket være teknologisk utvikling, kan vi i dag produsere bedre kvalitetsolje, utvinne bare de beste og sunneste ingrediensene fra denne lille frukten, og kunne glede oss over smaken og de helsemessige fordelene. 

Kommentarer (2)

MARQT.NO

Hi Elisabeth,

I’m glad to hear you enjoy our articles. We are posting regularly different topics from stories of our producers to olive oil history, production, best olive oils etc. Feel free to explore our blog, or if you have a specific question or topic you would like us to cover, feel free to write to us. :) We love getting new ideas.

Enjoy marqt.no, and thank you for your comment. We love hearing from our readers.

Best regards,

Katarina

Elisabeth

Great article! I just started learning about olive oils. You covered so many interesting olive oil topics. Thank you for sharing.

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert