Lesetid: 1 min
I likhet med det meste, kan også olivenolje bli dårlig. I denne artikkelen kan du lese om de vanligste feilene som kan oppstå.
Gammel olivenolje
En olivenolje er best når den er fersk, og burde brukes innen et år etter at den ble laget. Med tiden forsvinner den friske fruktigheten som er med på å gi oljen sin karakteristiske smak, men de fleste olivenoljer holder seg gode i opp til to år hvis de oppbevares riktig og er uåpnede.
Harskning
Hvis en extra virgin olivenolje eksponeres for varme temperaturer og sollys, eller oppbevares feil, vil den oksidere eller harskne. Harske olivenoljer har en vond, voksaktig lukt som kan minne om fargestifter og gamle peanøtter. Smaken er heller ikke særlig god.
Ufersk smak
Vi har tidligere skrevet om hvor viktig det er med koordinasjon og effektivitet i olivenoljeproduksjon. Hvis det tar for lang tid mellom høsting og transport, og olivenen blir liggende over lengre tid, kan oljen få en ufersk smak. Dette er et resultat av gjæring som oppstår når olivenfrukten ikke får nok oksygentilførsel før den blir prosessert. Dessverre er dette et vanlig fenomen i storproduksjon. En god olivenolje skal dufte av frisk eller moden oliven.
Muggen smak
Olivenolje kan få en muggen smak hvis mugg begynner å vokse på olivenfrukten før den presses.
Smak av eddik
Dårlige olivenoljer kan ha en sur lukt og smak som bærer preg av eddik. Dette skjer på grunn av aerob gjæring, som kan oppstå ved tilførsel av oksygen.
Fuktig treverk
Olivenfrukten kan bli utsatt for frostskader hvis det er for kaldt, og dette vil ha en negativ effekt på oljen. Det kan resultere i at den får en smak som minner om fuktig treverk.
Hvis du ønsker å lære mer om hva som kjennetegner en god olivenolje, kan du lese om dette her.