How can you tell the quality of olive oil? | Marqt.no

Hvordan kan du avdekke kvaliteten på olivenoljen?

Pontus Hagman

Lesetid: 2 min

Er du forvirret over hvilken olivenolje du skal kjøpe, og hvordan du vet at det er en olje av god kvalitet? 

Vel, du er ikke alene, dette er et forvirrende territorium for mange. Vi vil gjøre vårt beste for å veilede deg i denne prosessen. Det å lære om olivenoljens forskjellige karaktere og egenskaper, vil hjelpe deg å forstå hva som står på etikettene.

De beste olivenoljene er også forbausende deilige, og de kan være en skikkelig fryd for smaksløkene!

EVOO - Extra Virgin Olivenolje

Først og fremst må du velge en extra virgin olivenolje, også kjent som EVOO. EVOO inneholder ikke mer enn 0,8% syre, og har en overlegen smak.

Mekanisk høsting

Extra virgin olivenolje oppnås bare fra oliven ved å utelukkende bruke en mekanisk metode. Høstet og produsert under perfekte termiske forhold, som ikke endrer oljen på noen måte.

Olive picking

Aromaene i olivenoljen er en kritisk del av smaken.

Smaking av olivenolje

Prosedyren for å smake på olivenolje ligner ganske mye på vinsmaking. Den beste måten å evaluere olivenolje på er å helle litt olivenolje i et lite glass, eller et lite blått smakeglass hvis du har det.

 • Dekk glasset med den ene hånden for å fange aromaene i glasset, og hold glasset med den andre og beveg på det for å varme opp og frigjøre aromaene i oljen. Gjør dette i et minutt eller to.
 • Avdekk oljen og inhaler raskt fra kanten av glasset. Snus godt på duftene, intensiteten og aromaen.
  Deretter tar du en slurk! Ta en slurk når du har fått luft i munnen for å få frem flere aromaer av oljen. Legg merke til om det er noe bitterhet.
 • Pust ut av nesen når du svelger oljen, for å få frem skarpheten i smaken. Smaken kan være veldig mild, eller den kan være intens nok til å få deg til å hoste. Jo mer du hoster, jo mer polyfenoler og desto bedre er oljen! Denne sensasjonen skal forsvinne ganske raskt, den skal ikke vedvare.

  Det finnes tre ting hver eneste extra virgin olivenolje må ha:

  1. fruktighet
  2. bitterhet
  3. skarphet

  Andre småtips når du skal kjøpe god olivenolje finner du her.

  Skriv en kommentar

  Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert