How to store extra virgin olive oil? | Marqt.no

Hvordan oppbevare olivenolje?

Pontus Hagman

Olivenolje har tre fiender - sollys, varme og oksygen.

Det viktigste å ta i betraktning når det kommer til oppbevaring av olivenolje er hvor og hvordan du velger å oppbevare den.

Brachia olive oil ceramic

  • Hvor lenge varer olivenolje? Etter åpning burde flasken brukes innen en måned. Oksygen slippes inn i flasken så fort den åpnes, på samme måte som med en flaske vin. Da tar det ikke lang tid før oksideringsprosessen begynner. Derfor kan det være lurt å kjøpe mindre flasker fremfor store, og heller erstatte de oftere. 
  • Hold olivenoljen unna direkte sollys og varme. Det beste stedet å oppbevare den er i et mørkt, kjølig og tørt skap eller rom. Mange lar oljen stå ved siden av komfyren slik at den er lett tilgjengelig ved matlaging, men dette anbefales ikke.
  • Kjøp olivenolje som kommer i mørke glassflasker eller rustfritt stål - dette beskytter oljen fra sollys.
  • Skal olivenolje oppbevares i kjøleskap? Olivenolje trives ikke når det er for varmt eller for kaldt. Den perfekte temperaturen er 14°C. Imidlertid kan den fint oppbevares i et rom med en temperatur på 21ºC uten problemer, så lenge den er satt på et mørkt sted og temperaturen ikke endres noe særlig.
  • Unngå å helle oljen over i konteinere laget av reaktive metaller (jern eller kobber). Den kjemiske reaksjonen mellom olivenoljen og metallene kan ødelegge oljen og føre til dannelse av toksiner.
  • Unngå også å oppbevare oljen i konteinere laget av plastikk, da oljen kan absorbere PVC fra plastikken.

Referanse

- C. Sanmartin, F. Venturi, C. Sgherri, et al. The effects of packaging and storage temperature on the shelf-life of extra virgin olive oil, 2018

- D. Putier, How Packaging Influences Olive Oil Quality, 2014

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert