Nutritional magic of Extra Virgin Olive Oil | Marqt.no

Extra virgin olivenolje er næringsrik magi!

Katarina Poljak3 comments

Middelhavsdietten er mer enn en trend

Middelhavsdietten ble først beskrevet av Ancel Keys for over 50 år siden, men har blitt brukt i tusenvis av år. Kostholdet strekker seg tilbake til det gamle Hellas, der tradisjonen med å dyrke oliven og lage olivenolje ble spredt over hele Middelhavsområdet.

Forskere oppdager stadig nye fordeler med dette sunne og smakfulle kostholdet, som kan forhindre opptil 70-80% av kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdommer, høyt blodtrykk, samt demens (Ancel Keys ble 100 år gammel og var kognitivt frisk i en alder av 97). Flere og flere har innsett at middelhavsdietten er mer enn kun en trend.

Middelhavsdietten er en livsstilsendring som kan være med på å forbedre livskvalitet og forlenge livet, samtidig som den er gunstig for miljøet.

Det beste med det hele - dietten byr på mat som smaker godt og den er enkel å følge!

Mediterranean diet

Hva består middelhavsdietten av?

En stor del av proteinene i middelhavsdietten kommer fra belgfrukt og lokaldyrkede, sesongbaserte frukter og grønnsaker. Dette betyr mye fiber, antioksidanter og andre næringsstoffer som kan virke betennelsesdempende.

Grekerne, nasjonen som er sagt å ha oppfunnet middelhavsdietten, spiser opp til 750 g grønnsaker daglig. Gjennomsnittet i EU er 250 g per dag.

Professor Antonia Trichopoulou, fra University of Athens, sier: “Det handler ikke om at grekere liker grønnsaker mer enn andre, men heller at det å kombinere de med extra virgin olivenolje gjør at de smaker så godt.”

Middelhavsdietten består av mye fisk, moderate mengder av fermenterte meieriprodukter i hovedsakelig fra geit og sau. Egg spises også i moderasjon, og man unngår bearbeidet mat og rødt kjøtt.

Fett fra alle typer nøtter og vår favoritt, extra virgin olivenolje.

Det er viktig at oljen er Extra Virgin, og den bør være krydret, bitter, fruktig og robust i smaken.

Smaken kommer fra polyfenolene vi finner i olivenolje. Dette er den viktigste ingrediensen i Middelhavsdietten. Polyfenoler finnes også i en rekke fargede planter, men ingen kilde er så rik på polyfenoler og like tilgjengelig som olivenolje. Extra Virgin, så klart.

Olive oil

Hva betyr Extra Virgin?

Extra virgin betyr at den grønne olivenfrukten har blitt presset mekanisk, kort tid etter høsting, for å forsikre at den gode smaken og de sunne ingrediensene bevares. Jo ferskere oljen er, jo bedre er den. Tradisjonelt brukes det en steinpresse.

Det brukes ingen kjemikalier i prosessen.

Extra virgin olivenolje bør kjøpes innen 12 til 18 måneder etter at olivenfrukten høstes, og bør brukes innen en måned etter at du har åpnet flasken for å sikre den gode smaken og kvaliteten. Dersom du får olivenoljen din fra andre enn lokale produsenter og distributører kan det være lurt å sjekke etiketten.

Helsefordeler med extra virgin olivenolje

Extra virgin olivenolje er lett gjenkjennelig på grunn av den robuste, bitre og skarpe smaken som produsentene arbeider hardt for å oppnå og vedlikeholde. Smaken varierer fra år til år, avhengig av vær, vind og regn. Det er et godt tegn om du får en følelse av å måtte hoste når du smaker på olivenoljen.

For å få best mulig utbytte av å følge en middelhavsdiett, må du få i deg minst 30-50 ml extra virgin olivenolje daglig. Gjennomsnittlig spiser grekere 70 ml olivenolje per dag. Det er umulig å få i seg for mye extra virgin olivenolje. Vi har prøvd.

Extra virgin olivenolje er proppfull av helsefordeler. Kanskje du kan unne deg en flaske med olivenolje av høy kvalitet i stedet for en flaske med vin neste gang du er i butikken?

Hvordan kan du inkorporere extra virgin olivenolje i kostholdet ditt?

  • Tilsett extra virgin olivenolje når du koker pasta for å redusere den glykemiske indeksen

Hvis du noen gang har spist en pastarett i Italia eller på en italiensk restaurant vet du kanskje at rettene som regel serveres med extra virgin olivenolje på topp. Det du kanskje ikke vet er at olivenoljen gjør pastaretten sunnere. Som nevnt tidligere har olivenolje en rekke helsefordeler. En av disse er at den reduserer den glykemiske indeksen i måltidet, slik at karbohydratene fordøyes lettere.

En gruppe italienske forskere har publisert en omfattende artikkel som viser til helsefordelene med extra virgin olivenolje for de med diabetes.

Hvis du lurer på hvordan du kan få i deg nok olivenolje - ta skorpen av et fullkornsbrød og du har alt du trenger. La skorpen absorbere 2 spiseskjeer med olivenolje, og spis den. Så enkelt er det å få i seg den daglige dosen av olivenolje, 30 til 50 ml.

Olivenolje

  • Extra Virgin olivenolje reduserer kaloriinntak

Hvis du spiser et enkelt måltid, som salat, kan extra virgin olivenolje bidra til at du føler deg mer mett. Dette kan hjelpe deg med å opprettholde et sunnere kaloriinntak. Hva du spiser har stor betydning for vekt - hele 80%, og det nytter ikke å trene om du fortsetter å spise usunn mat som burgere og pommes frites.

Vår anbefaling er å dample grønne bladgrønnsaker og dekke de i olivenolje. På denne måten får du i deg enda mer av polyfenolene, og du utnytter olivenoljens helsefordeler til det fulle.

Gjør tarmbakteriene dine en tjeneste!

  • Mariner rødt kjøtt i extra virgin olivenolje for å redusere risikoen for kreft

Når du legger et stykke rødt kjøtt på grillen produseres det aminer. Disse dannes når kjøttet får en mørkere farge, og for at kjøttet skal få den uimotståelige, knasende røyksmaken som mange liker.

Problemet er at heterosykliske aminer (HCAer) som dannes i stekt kjøtt, spesielt godt stekt kjøtt og bearbeidet kjøtt, forbindes med økt risiko for brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft i en rekke epidemiologiske studier.

Den gode nyheten er at dersom du marinerer kjøttet i vin, hvitløk, løk, rosmarin og extra virgin olivenolje, beskytter du kjøttet fra å bli brent med 80-90%. Dermed reduserer du også dannelsen av aminer og risikoen for kreft.

Dersom du tar deg et glass rødvin til maten, vil kombinasjonen av extra virgin olivenolje og vinens synergi gjøre at polyfenolene virker mer effektivt.

  • Olivenolje bidrar til å bevare omega-3 i fisk

Ettersom omega-3-fettsyrene vi finner i fisk er følsomme for varme kan det være lurt å dekke fisken i extra virgin olivenolje før du griller den eller setter den i ovnen. På denne måten vil de verdifulle omega-3-fettsyrene bevares best mulig. Hell også litt olivenolje over fisken før servering og nyt et sunt og deilig måltid.

Salmon olive oil

  • La deg inspirere av middelhavsdietten

De fleste fordelene ved middelhavsdietten kommer fra extra virgin olivenolje. En god start på et sunnere kosthold kan derfor være å bytte til en fersk extra virgin olivenolje av god kvalitet.

Dr Simon Poole, kjent ekspert på middelhavsdietten, har innrømmet at han liker å tilsette en skje med olivenolje i grøten sin hver morgen. Dette tilsetter et preg av Middelhavet til de nordeuropeiske måltidene.

Dette anbefaler vi at du gjør og.

All informasjon i denne artikkelen kommer fra Dr Simon Pooles foredrag om extra virgin olivenolje og fordelene med middelhavsdietten. Dette kan du se her.

Dr Simon Poole er en autoritet på middelhavsdietten. Han har også skrevet boka The Olive Oil Diet, sammen med Judy Ridgway.

Kommentarer (3)

Juliet

Great insights! I love good oli beacuse it is just sooo delicious. Reading how beneficial it can be for my heatlh I love it even more!

Great to see you have some amazing selection on your website!

MARQT.NO

Hi,

Thank you for your comment. We are glad to hear you find marqt.no articles useful. :) If you haven’t seen it yet, I highly recommend taking a look at our Facebook videos and talk with Dr Simon. Exciting things to learn.

All best,

Katarina from Marqt.no :)

Artem Oliva

Good brief of introductory information about olive oil benefits.
Good Work !

Artem Oliva

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert