Does extra virgin olive oil lose its health benefits when heated? | Marqt.no

Kan en steke i olivenolje?

Pontus Hagman

Mister olivenoljen de sunne egenskapene under oppvarming?

I motsetning til hva du kanskje har hørt, så mister ikke olivenoljen de sunne fordelene etter å ha blitt eksponert for varme. Faktisk, ifølge ganske nylig forskning, er extra virgin olivenolje av god kvalitet den tryggeste og mest stabile oljen å bruke til matlaging, selv ved bruk av høye temperaturer.

Hva brukes olivenolje til?

Extra virgin olivenolje passer til all slags matlaging hjemme, sautering, steking, baking eller noen dråper på toppen av det du måtte ønske.

Enumettede fettsyrer

Olivenolje består hovedsakelig av enumettede fettsyrer. Sammensetningen av fettsyrene i olivenoljen forblir den samme, selv etter oppvarming til høye temperaturer.

Antioksidanter og polyfenoler

Ved moderate temperaturer, forsvinner ikke antioksidanter og polyfenoler under matlagingen. Antioksidantene reduseres til en viss grad, men er likevel i tilstrekkelige konsentrasjoner til å tilfredsstille EUs krav til sunn mat.

Under den laveste sauteringstemperaturen (120°C), ble innholdet av polyfenoler redusert med 40%, og på den høyeste sauteringstemperaturen, ble innholdet av polyfenoler redusert med 75%. I begge tilfellene er oljen sunn ifølge standardene i EU.

Oppsummering

Extra virgin olivenolje er perfekt og trygg å bruke i matlaging. Det er publisert mye litteratur som viser hvor trygg og passende extra virgin olivenolje er til forskjellige typer matlaging. Den siste, nylig publisert av universitetet i Barcelona, er "Extra virgin olivenolje beholder de sunne egenskapene ved bruk i matlaging".

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert