Why is extra virgin olive oil so popular? | Marqt.no

Hvorfor er olivenolje så populært?

Pontus Hagman

Lesetid: 2 min

Olivenolje er den beste smakstilsetningen og et fundamentalt element i middelhavskostholdet. Den forbrukes og er verdsatt over hele verden, for alle de organoleptiske og helsegivende egenskapene.

De beste olivenoljene er også overraskende gode på smak, og de fremhever smaken til forskjellige matvarer på måter vi aldri hadde forestilt oss.

Fersk extra virgin olivenolje i høy kvalitet, er en av de sunneste matvarene i verden. Det er bevist at den bidrar til å redusere og forhindre sykdommer, ettersom den inneholder mange antioksidanter og fenolforbindelser.

Olive oil

Det er så mye snakk om fenoler. Hva er fenoler?

Polyfenoler er mikronæringsstoffer som vi får gjennom extra virgin olivenolje, eller jomfruolivenolje. De er pakket med antioksidanter og potensielle helsefordeler. Polyfenoler er viktige bestanddeler i extra virgin olivenolje. Olivenolje er en kilde til minst 30 fenolforbindelser, som er kraftige antioksidanter og eliminerer effektivt frie radikaler.

Hovedandelen av fenolforbindelsene er hydroksytyrosol og oleuropein. Disse to forbindelsene gir extra virgin olivenolje den bitre, skarpe smaken og de har en kraftig antioksiderende aktivitet.

Polyfenoler forsyner immunsystemet, beskytter mot hjertesykdommer og motvirker kreft, ettersom de fungerer som feller for frie radikaler. De har også en bevist positiv effekt mot diabetes, revmatiske lidelser, aldringsprosesser, leversykdom, epigenetiske forandringer og mange andre sykdommer.

Polyfenoler i olivenoljer fra Middelhavet

Aristoil, er et nytt EU-finansiert, interregionalt MED-prosjekt, som prøver å forbedre konkurranseevnen til olivenoljesektoren rundt Middelhavet, ved å opplyse forbrukerne om helsefordelene rundt det høye fenolinnholdet i olivenolje.

I følge undersøkelsene de har foretatt, som testet mer en 4000 oljer, hadde ikke mindre 97 % av de kroatiske oljene en høy andel av polyfenoler med en gjennomsnittlig andel på 655 mg/kg, av de minimum 250 mg/kg foreskrevet av EU. I Spania er det 95 % av oljene som tilfredsstiller dette kravet, og det gjennomsnittlige fenolinnholdet er lavere - 521 mg/kg. Gresk olje ligger på rundt 70 % og italiensk olje på 55 %, men det gjennomsnittlige fenolinnholdet er betydelig lavere.

Olive grows

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert