Pairing foods with extra virgin olive oil | Marqt.no

Olivenolje til mat - hvilken olje bør du bruke?

Pontus Hagman

Lesetid: 1 min

Ulike olivenoljer passer til ulik mat, på samme måte som med vin. 

Riktig extra virgin olivenolje kan fremheve smaken på en matrett, og kan virkelig overraske deg. Det finnes mange ulike extra virgin olivenoljer, og disse har ulike aromaer, farger, teksturer og smaker. Mulighetene er utallige, og du kan selv velge om du vil at oljen kun skal brukes som en smakstilsetning som fremhever de gode smakene, eller om du vil at den skal fungere som en kontrast til matretten.

Generelle 'regler':

  • Delikate (milde) olivenoljer passer godt til rå og delikat (mild) mat. 
  • Balansert olivenolje passer godt til hvitt kjøtt, grønnsaker og karbohydrater.
  • Intens olivenolje passer godt til matretter med intense smaker, blant annet fyldige pastaretter. 
  • Smaksatt olivenolje egner seg godt som en smakstilsetning rett før servering.

Smakskombinasjoner - Extra virgin olivenoljer

MILD OLIVENOLJE

BALANSERT OLIVENOLJE

 INTENS OLIVENOLJE
rå fisk kylling biff
rått kjøtt svinekjøtt viltkjøtt
rå skalldyr grillet kjøtt lam
reker ristede grønnsaker stuinger
scampi sauterte grønnsaker gåselever
grillet blekksprut stir-fries marinader
grillet blekksprut eventuell pasta vill asparges
sommersalat pizza bitter greener
pesto ferskt brød fyldig saus
får ostemasse myke oster krydret mat
egg vinaigrettes supper
desserter is modne oster


Smakskombinasjoner - Smaksatt olivenoljer

BASILIKUM CHILLI  SITRUS  TRØFLER
caprese kjøttretter salatdressing pasta
sommersalat fiskeretter fisk carpaccio potetmos
bruschettas pizza rå skalldyr puré
tomatsaus pasta ulike sjømat egg
mozzarella grønnsaker kylllingretter oksekjøtt carpaccio
pizza marinader sjokolademousse hummus
avokado toast dressinger sjokolade is popcorns
kaker chips


Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert