Lesetid: 1 min
Ulike olivenoljer passer til ulik mat, på samme måte som med vin.
Riktig extra virgin olivenolje kan fremheve smaken på en matrett, og kan virkelig overraske deg. Det finnes mange ulike extra virgin olivenoljer, og disse har ulike aromaer, farger, teksturer og smaker. Mulighetene er utallige, og du kan selv velge om du vil at oljen kun skal brukes som en smakstilsetning som fremhever de gode smakene, eller om du vil at den skal fungere som en kontrast til matretten.
Generelle 'regler':
- Delikate (milde) olivenoljer passer godt til rå og delikat (mild) mat.
- Balansert olivenolje passer godt til hvitt kjøtt, grønnsaker og karbohydrater.
- Intens olivenolje passer godt til matretter med intense smaker, blant annet fyldige pastaretter.
- Smaksatt olivenolje egner seg godt som en smakstilsetning rett før servering.
Smakskombinasjoner - Extra virgin olivenoljer
MILD OLIVENOLJE | BALANSERT OLIVENOLJE |
INTENS OLIVENOLJE |
rå fisk | kylling | biff |
rått kjøtt | svinekjøtt | viltkjøtt |
rå skalldyr | grillet kjøtt | lam |
reker | ristede grønnsaker | stuinger |
scampi | sauterte grønnsaker | gåselever |
grillet blekksprut | stir-fries | marinader |
grillet blekksprut | eventuell pasta | vill asparges |
sommersalat | pizza | bitter greener |
pesto | ferskt brød | fyldig saus |
får ostemasse | myke oster | krydret mat |
egg | vinaigrettes | supper |
desserter | is | modne oster |
Smakskombinasjoner - Smaksatt olivenoljer
BASILIKUM | CHILLI | SITRUS | TRØFLER |
caprese | kjøttretter | salatdressing | pasta |
sommersalat | fiskeretter | fisk carpaccio | potetmos |
bruschettas | pizza | rå skalldyr | puré |
tomatsaus | pasta | ulike sjømat | egg |
mozzarella | grønnsaker | kylllingretter | oksekjøtt carpaccio |
pizza | marinader | sjokolademousse | hummus |
avokado toast | dressinger | sjokolade is | popcorns |
kaker | chips |