Prisvinnende olivenoljer er helt fantastiske! Å lage god olivenolje er ingen enkel oppgave. Det krever hardt arbeid, riktig kunnskap og at en legger vekt på hver minste detalj.
Her kan du finne noen av egenskapene de beste olivenoljene har til felles:
- Fruktighet - Enhver olivenolje av god kvalitet skal være frisk og fruktig.
- Bitterhet - Olivenfrukt er naturlig bitter, og det er derfor en selvfølge at gode olivenoljer har en bitter smak.
- Skarphet - Sunne fenolforbindelser fører til at oljen får en skarp smak som gir et stikk i halsen som kan fremprovosere hoste. Dette er en ønskelig effekt.
- Kompleksitet - Eksepsjonelle olivenoljer tar oss med på en sensorisk reise og fremhever og løfter gode smaker i matrettene vi lager.
- Balanse - En god balanse mellom ulike smaker, fruktighet og bitterhet er det som gjør at en olivenolje virkelig skiller seg ut.
Referanse:
- The NYIOOC World Olive Oil Competition
- A.K. Devarenne, An Introduction to Olive Oil Tasting, 2010, Olive Oil Times
- ESAO Olive Oil School of Spain, eBook Your First Step on the Road to Olive Oil, 2020