Top 10 hints on how to choose the best extra virgin olive oil | Marqt.no

De beste 10 tipsene til hvordan du velger en perfekt extra vrigin olivenolje

Katarina Poljak5 comments

Realiteten er at mange ikke vet hvordan de skal velge en god extra virgin olivenolje. Vi, skaperne bak Marqt.no, ønsker å endre på dette.

Vi vet hvor vanskelig det kan være å velge en olivenolje når det finnes så mange ulike produsenter og merker, og butikkhyllene er fylt med ulike olivenoljer. Derfor anbefaler vi at du gjør litt research før du går til innkjøp av en olivenolje. Dette vil hjelpe deg med å finne frem til de olivenoljene som både smaker godt, har en positiv effekt på helsen din og er miljøvennlige.

Disse 10 tipsene vil gjøre det enklere for deg å finne frem til de beste olivenoljene. Extra virgin olivenolje av høy kvalitet kan gi deg en rekke helsefordeler, og det er en av hovedgrunnene til at du bør velge nøye.

  1. Det første visuelle tipset, er hvordan produsenten har pakket olivenoljen. Extra virgin olivenolje bør være lagret på mørke flasker, eller annen emballasje som ikke lar UV-strålene nå produktet, noe som vil påvirke kvaliteten på oljen. Unngå alt som er på klare flasker, uansett hvor pen eller imponerende etiketten skulle være. 
  2. Velg alltid extra virgin olivenolje, den olivenoljen av høyest kvalitet.Det finnes forskjellige graderinger på olivenoljen: extra virgin, virgin olivenolje, olivenolje og raffinert olivenolje. Fersk extra virgin olivenolje i høy kvaltet, er en av de sunneste matvarene i verden. Det er bevist ar den bidrar til å redusere og forhindre sykdommer, ettersom den inneholder mange antioksidanter og fenolforbindelser. Hvis du vurderer å kjøpe en annen type olje anbefaler vi sterkt at du går for solsikkeolje, som er det sunneste valget.
  3. Det tredje tipset er ganske enkelt. Er olivenoljen oppført i FLOS OLEI, den viktige guiden over olivenoljer, er du garantert en utmerket olivenolje. 
  4. En annen enkel indikator på at olivenoljen er god - har den motatt noen priser? Det finnes en rekke anerkjente, internasjonale konkurranser for olivenolje, blant annet NYIOOC the New York Olive Oil Competition, AVPA Paris Gourmet Awards, London International Olive Oil Competition, Japan Olive osv. 
  5. Det er mer sannsynlig å finne en olivenolje av høy kvalitet i delikatessebutikker enn i matbutikken.
  6. Kan olivenolje gå ut på dato? Noen av de beste olivenoljene er merket med produksjonsdato, enten på flasken eller på nettsiden. “Best før”- dato bør oppgis på etiketten. I motsetning til vin, blir ikke olivenolje bedre med aldring. Du bør kjøpe olivenoljer fra den siste innhøstingen, jo ferskere olivenolje desto bedre er den.
  7. En tydelig indikasjon på innhøstingsåret på flasken eller nettstedet, eller utløpsdato, bør være på etiketten. Hvis olivenoljen ikke er merket med en "best før dato", ikke kjøp den.
  8. De beste extra virgin olivenoljene kommer ofte i mindre flasker på mellom 100 og 750 ml. Når du åpner en flaske starter oksideringsprosessen og kvaliteten på oljen vil langsomt svekkes, samtidig som helsefordelene vil forsvinne. Derfor anbefaler vi at du går for en mindre flaske i begynnelsen, spesielt om du ikke er storforbruker av olivenolje (enda). Etter åpning bør olivenoljen brukes innen en måned. 
  9. For å garantere god kvalitet og autentisitet kan det lønne seg å kjøpe olivenolje fra små og pålitelige håndverksprodusenter. Disse produsentene produserer små mengder extra virgin olivenolje, ettersom dette er den eneste (og beste) måten å sørge for at kvaliteten på oljen er av ypperste klasse. Marqt.no samarbeider med nøye utvalgte olivenoljeprodusenter fra Middelhavsområdet, som tilbyr produkter av høy kvalitet, laget med kjærlighet, omhu og integritet. Disse er fulle av antioksidanter! Ivo fra Gardens of Eden, en av våre verdsatte produsenter, produserer så lite som 1,500 liter. Det er, som nevnt tidligere, viktig å gjøre research for å velge det beste og sunneste produktet. Det har seg dessverre slik at mange påstår at de representerer små produsenter, selv når det ikke stemmer. Heldigvis et dette enkelt å finne ut av. Les mer om olivenoljeprodusenter og sjekk hvor mye de produserer (merk deg at de som produserer 100,000+ liter ikke er små produsenter).
  10. Ikke gå ut i fra at det å kjøpe et større kjent merke garanterer den beste kvaliteten. Det er ganske vanlig at de kompromitterer kvalitet for kvantitet.

Målet vårt er å hjelpe deg som forbruker med å ta de riktige valgene når du kjøper olivenolje. Vi vil hjelpe deg med å finne frem til olivenoljer som er gode for både smaksløkene, helsen, miljøet og for olivenoljeindustrien.

Når forbrukerne tar informerte valg vil vi kunne bidra til å hjelpe olivenoljeindustrien og bekjempe olivenoljesvindel.

Dersom du er interessert i å følge med på hva som skjer i verdenen av olivenolje og lære mer enn det du finner på våre nettsider anbefaler vi at du sjekker ut Olive Oil Times.


Bilde: Vår produsent Giorgio Clai, fra Istria (verdens beste region for produksjon av olivenolje, i følge Flos Olei), produserer prisvinnende økologisk extra virgin olivenolje. 

Lær mer om olivenoljer her. 

Referanse:

Kommentarer (5)

Jelena

I often find myself choosing the “well-known brand” just because it’s easier and it feels “safe”. This blog is an eye opener, great tips! Will be more careful in future, I can already see some nice options in your shop :)

Magnus A.

Jeg har alltid lurt på hvordan jeg faktisk kan være sikker på at det er den beste olivenoljen jeg kjøper. Gjennom eliminasjonsmetoden og mange andre bra tips i denne artikkelen kommer man langt. Tusen takk!

MARQT.NO

Dear Lisa, thank you for your feedback. We hope you will get a chance to taste marqt.no olive oils too; we are very selective regarding olive oil quality. All olive oils are extra virgin olive oils, high in polyphenols, both delicious and healthy!

We do not have a store in the USA. However, we ship worldwide. For our international delivery, we use FedEx, speedy service to get your products in no time. To illustrate, we sent goods from Oslo on Friday, and they were in Houston, Texas, on Monday. :) If you have any questions, please feel free to email me on hey@marqt.no

Lisa M.

Excellent olive oil tips! Thank you for sharing these. Very interesting and straightforward explanation on how to choose the best. I will have to look at your other olive oil articles as it seems like you understand olive oils very well. It makes me want to try your olive oils. Will you be opening an online store in the USA?

JOHN MCGRATH

As a professional chef I am overly impressed with the quality of these olive oils

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert