What are the organoleptic characteristics of olive oil? | Marqt.no

Hvilke organoleptiske egenskaper har olivenolje?

Pontus Hagman

De organoleptiske egenskapene er de egenskapene som har med våre sanseorganer (lukt, smak og farge) å gjøre.

Ulike olivenoljer har ulike egenskaper som er med på å bestemme kvaliteten på olivenoljen, og det er de organoleptiske egenskapene (lukt og smak) som er med på å avgjøre om en olivenolje er av god kvalitet. Merk deg at farge ikke definerer kvaliteten på en olivenolje.

Lukt

Når det kommer til olivenolje er lukt ofte subjektivt. Mennesker har evnen til å oppfatte og gjenkjenne flere tusen ulike aromatiske lukter, og oppfattelsen er ulik fra individ til individ. Det finnes utallige aromaer, og noen av de vanligste er gress, olivenblad, eple, tomat, blomst, sitrus, bær, artisjokk, mandel, paprika, vanilje, fikentre, aromatiske urter og nøtter.

Smak

Ganen og halsen vår er følsomme for ulike smaker. Vi kan smake sødme, saltighet, surhet og bitterhet i en olivenolje. Typiske, ønskede smaker er fruktighet, bitterhet og skarphet. Sistnevnte er ikke nødvendigvis en smak, men en følelse. Skarphet kjennetegnes av et stikk i halsen, og vi håper derfor at du må hoste når du smaker på olivenoljene våre.

  • Det anbefales at du tester ut en olivenolje på morgenen, når ganen er ren, slik at bedømmelsen blir best mulig. 
  • Du bør bruke et lite og mørkt glass for å unngå at fargen på oljen påvirker din vurdering. 
  • Du bør unngå å røyke og spise før du smaker på oljen. 
  • Unngå parfymer, kosmetikk og såper med sterk lukt. Dette vil påvirke smaken. 
  • Hvis du skal smake på flere oljer på en gang bør du rense munnen din før du smaker på en ny olje. Vi anbefaler å spise eplebiter eller brød, eller å drikke vann med kullsyre

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert