Kaldpresse olivenolje er egentlig bare et meningsløst moteord, eller begrep. I dag brukes ordet ‘kaldpresset’ mer som et markedsføringstriks for å overbevise kjøpere om at de kjøper olivenolje av ekstra høy kvalitet.
Visste du at alle extra virgin olivenoljer er kaldpressede?
Når en olivenolje er ‘kaldpresset’ indikerer dette at oljen har blitt ekstrahert ved hjelp av mekaniske metoder, ved en temperatur på under 27ºC.
Bruken av begrepet ‘kaldpresset’ er overflødig; for at en olivenolje skal kunne merkes som ‘virgin’ etter internasjonale standarder, må den produseres mekanisk ved temperaturer som ikke vil påvirke oljen. Dette betyr at alle extra virgin olivenoljer er kaldpressede.
Referanser:
- EUR-Lex access to European Union Law, COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) on marketing standards for olive oil, No 29/2012 (2012)
- Mchugh, T., How olive oil is processed, Institute of Food Technologists,2015