What is an extra virgin olive oil coupage? | Marqt.no

Hva er en extra virgin olivenolje coupage?

Pontus Hagman

Lesetid:1.5 min

En coupage (blanding) av extra virgin olivenolje er laget av flere typer oliven, i motsetning til monovarietale oljer som kun er laget av en olivensort. 

For å lage en god coupage må en vite hvilke varieteter av oliven som passer sammen for å finne frem til en unik blanding. Målet er å produsere en extra virgin olivenolje med en eksepsjonell smak og aroma.

På MARQT.NO tilbyr vi tre prisvinnende coupage extra virgin olivenoljer - Kozlovic, Selekcija Belic av OLEA BB, og Terrebianche. Alle er produsert i Istria i Kroatia.

Flos Olei, verdens ledende guide til olivenolje, har kåret Istria-regionen i Kroatia til verdens beste for sjette året på rad.

Kozlovic

Kozlovic-familien har produsert førsteklasses olivenolje og vin siden 1904. Kozlovic er en extra virgin coupage olivenolje laget på tre ulike sorter: Pendolino, Bjelica og Leccino. Denne olivenoljen vant en gullpris på NYIOOC World Olive Oil Competition i 2019. 

Olivenen høstes for hånd og kaldpresses rett etter plukking. Dette produserer en olje som er gyllen gul med et hint av grønt. Oljen har en fruktig aroma som minner om grønne epler, og smaken er skarp og typisk for unge extra virgin olivenoljer.

Selekcija Belic 

Selekcija Belic av OLEA BB er en prisvinnende coupage, og vant gull i NYIOOOC-konkurransen i 2019. I tillegg ble produsenten i 2020 kåret til årets olivenoljeprodusent av Flos Olei. Selekcija Belic tilbyr en olje laget på seks ulike olivensorter: Leccino, Vodnjanska crnica, Frantoio, Istarska bjelica, Buža, og Pendolino.

Denne unike oljen har en fantastisk grønnfarge og en duft og smak av grønn olivenfrukt, vanilje og sikori, samt aromatiske urter. Den er middels bitter og pikant, og med den perfekte blandingen av ulike olivensorter er det absolutt ikke overraskende at oljen regnes som en av de beste i verden.

Terrebianche 

Terrebianche er, i likhet med oljene nevnt ovenfor, en gullvinner i NYIOOC-konkurransen. Dette er en sertifisert, økologisk extra virgin olivenolje laget på sju ulike olivensorter. Fire av disse dyrkes kun lokalt, mens to er å finne internasjonalt. Olivenen dyrkes på den velkjente istriske hvite leiren som ligger omtrent 200 m over Adriaterhavet. 

Olivenen høstes for hånd før den er moden, og presses på samme dag for å produsere en frisk og balansert olivenolje med bitre og sterke aromaer. 

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert