What is the difference between early and late harvest extra virgin olive oils? | Marqt.no

Forskjellen på sent høstede og tidlig høstede olivenoljer

June 07, 20201 comment

Lesetid: 1 min

I Middelhavsområdet begynner olivenhøstingen i oktober, og kan vare helt frem til februar. Hvis høstingen skjer tidlig (oktober til midten av november) produserer olivenfrukten ofte mindre olje sammenlignet med den som blir høstet senere. 

Tidlig høstet olivenolje

Umoden olivenfrukt plukkes direkte fra treet med hensikt om å produsere tidlig høstet olivenolje. Når olivenen er umoden har den et høyt innhold av klorofyll, noe som fører til at olivenoljene ofte får en sterk grønnfarge. 

Umoden oliven produserer mindre olje enn det moden oliven gjør, og tidlig høstet olivenolje er derfor dyrere. Til gjengjeld har den et høyere innhold antioksidanter og et lavt syreinnhold, og er absolutt verdt de ekstra kronene.

Sammenlignet med senhøstede olivenoljer, er de tidlig høstede bitrere og skarpere i smaken, og karakteriseres av vegetale aromaer som gress.

Green olives

Senhøstet olivenolje

Når olivenfrukten modnes blir skallet lilla eller svart, og noen produsenter velger å plukke den da. Jo lenger man venter med å plukke frukten, jo mer olje vil det bli av den. 

Senhøstet olivenolje har ofte en gullaktig farge, ettersom klorofyllinnholdet er mindre. Den vil også ha et lavere innhold av polyfenoler (antioksidanter). Oljen er mykere, ofte med blomstrete noter, og er ikke like bitter og skarp som en tidlig høstet olivenolje. I tillegg har senhøstede oljer en kortere holdbarhet.

Black olives

 

Kommentarer (1)

Marianne on January 12, 2021

How can you tell if the olive oil is from early harvest? From consumer’s perspective what to look for why buying a bottle of olive oil?

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert