What is the difference between early and late harvest extra virgin olive oils? | Marqt.no

Forskjellen på sent høstede og tidlig høstede olivenoljer

June 07, 20202 comments

Lesetid: 1 min

I Middelhavsområdet begynner olivenhøstingen i oktober, og kan vare helt frem til februar. Hvis høstingen skjer tidlig (oktober til midten av november) produserer olivenfrukten ofte mindre olje sammenlignet med den som blir høstet senere. 

Tidlig høstet olivenolje

Umoden olivenfrukt plukkes direkte fra treet med hensikt om å produsere tidlig høstet olivenolje. Når olivenen er umoden har den et høyt innhold av klorofyll, noe som fører til at olivenoljene ofte får en sterk grønnfarge. 

Umoden oliven produserer mindre olje enn det moden oliven gjør, og tidlig høstet olivenolje er derfor dyrere. Til gjengjeld har den et høyere innhold antioksidanter og et lavt syreinnhold, og er absolutt verdt de ekstra kronene.

Sammenlignet med senhøstede olivenoljer, er de tidlig høstede bitrere og skarpere i smaken, og karakteriseres av vegetale aromaer som gress.

Green olives

Senhøstet olivenolje

Når olivenfrukten modnes blir skallet lilla eller svart, og noen produsenter velger å plukke den da. Jo lenger man venter med å plukke frukten, jo mer olje vil det bli av den. 

Senhøstet olivenolje har ofte en gullaktig farge, ettersom klorofyllinnholdet er mindre. Den vil også ha et lavere innhold av polyfenoler (antioksidanter). Oljen er mykere, ofte med blomstrete noter, og er ikke like bitter og skarp som en tidlig høstet olivenolje. I tillegg har senhøstede oljer en kortere holdbarhet.

Black olives

 

Kommentarer (2)

MARQT.NO on June 14, 2021

Hi Marianne,

I’m sorry for the late response. I missed seeing this comment. Premium olive oils will often have the date of harvest stated on the bottle. In the case of northern hemisphere olive oils, the early harvest is from October to mid-December. When buying olive oils, always check the date on it; if there is no harvest date, check for the best before date. The fresher the oil, the better. Extra virgin olive oil should be purchased within 12 to 18 months of its harvest date and should be ideally used within a month of opening the bottle to get all the goodness.

My tip is to find a local distributor you trust, research, and always read labels.

Best regards,

Katarina from marqt.no :)

Marianne on January 12, 2021

How can you tell if the olive oil is from early harvest? From consumer’s perspective what to look for why buying a bottle of olive oil?

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert