What is extra virgin olive oil? | Marqt.no

Hva er olivenolje?

Pontus Hagman

Lesetid: 1 min

Olivenolje er en fet olje laget av olivenfrukt som vokser på oliventrær (Olea europaea).

Det er et produkt av førsteklasses kvalitet, og produksjon og bruk av oljen har lang tradisjon i Middelhavsområdet. Dette er ikke uten grunn; olivenolje er nemlig blant de sunneste produktene i verden, og kommer med en rekke helsefordeler. Blant annet kan olivenoljen forebygge ulike sykdommer.

Middelhavsdietten

Extra virgin olivenolje er en viktig del av Middelhavsdietten, som går ut på å ha et lett, sunt og balansert kosthold som baseres på gode og harmoniske smaker.

Vergal gourmet

Ulike grader

Olivenolje deles inn i ulike grader: extra virgin, virgin olivenolje, olivenolje og raffinert olivenolje. Extra virgin olivenolje er den oljen som er av høyest kvalitet, og den har, som nevnt, en rekke ulike helsefordeler.

Sammensetning

Hovedgrunnen til at extra virgin olivenolje er så bra for helsen er at den er rik på enumettet fett. Den inneholder også antioksidanter i form av polyfenoler, som er med på å redusere og forhindre ulike sykdommer.

Svindel

Olivenoljeproduksjon er strengt regulert, men fordi olivenolje er et velkjent og dyrt produkt har svindling dessverre blitt et kjent fenomen på olivenoljemarkedet. Her kan du lære mer om hvordan du kan finne frem til den perfekte oljen og unngå å bli lurt.

Referanse

- R. Puchades & Á. Maquieira, Food Protected Designation of Origin, in Comprehensive Analytical Chemistry, 2013

- Ö. Seçmeler & C. M.Galanakis, Chapter 8 - Olive Fruit and Olive Oil, 2019

- European Commission, Olive oil in the EU, 2020

- A. Segura-Carretero, J. Menéndez-Menéndez, A. Fernández-Gutiérrez, Chapter 19 - Polyphenols in Olive Oil: The Importance of Phenolic Compounds in the Chemical Composition of Olive Oil, 2010

- María-Isabel Covas, 2007, Olive oil and the cardiovascular system, Article· Literature Review in Pharmacological Research, 2007

- G. Buckland, N. Travier, A. Agudo, et al. Olive oil intake and breast cancer risk in the Mediterranean countries of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study, 2012

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert