Bli kjent med de forskjellige graderingene av olivenolje
Det finnes forskjellige graderinger på olivenoljen: extra virgin, virgin olivenolje, olivenolje og raffinert olivenolje. Hva er forskjellen?
Naturlige oljer
Extra virgin olivenolje (EVOO)
- Den høyeste olivenoljegraderingen
- Utvunnet kun med mekaniske- eller på andre fysiske måter under visse kriterier
- Har en surhetsgrad under 0,8 %
- Høyt innhold av naturlige antioksidanter og polyfenoler
- Har en overlegen smak
- Feilfri
Virgin olivenolje
- Lavere grad enn EVOO
- Utvunnet på samme måte som EVOO
- Surhetsgrad under 1,5%
- Har en god smak
- Moderat nivå av naturlige antioksidanter
Raffinerte oljer
Olivenolje
- En blanding av virgin og raffinert oljeproduksjon
- Surhetsgrad under 2%
- Liten smak
- Ingen naturlige antioksidanter
- Høyt nivå av transfett
Raffinert olivenolje
- Utvunnet fra virgin olivenoljer ved raffineringsmetoder
- Fri surhetsgrad, benevnt som oljesyre, av ikke mer enn 0,3 gram per 100 gram (0,3%)
- Lite smak
- Ingen naturlige antioksidanter
- Høy på transfett
Referanse:
- European Commission, Olive oil in the EU, 2020
- EUR-Lex, Access to European law, COMMISSION REGULATION (EEC) No 2568/91, 1991