Olive production and why premium extra virgin olive oil costs more | Marqt.no

Olivenproduksjon og hvorfor førsteklasses olivenolje koster mere

Pontus Hagman

Lesetid: 2 min

Nå vet du sikkert allerede at forskningen enes om at extra virgin olivenolje er den beste næringskilden på fett, og har flere egenskaper som er gunstige for helsen. I denne artikkelen vil vi forklare kompleksiteten rundt økosystemet til olivendyrkingen og produksjonen av olivenolje.

Det å skape og opprettholde forhold der oliven trives, koster småprodusentene tid og penger. Hvert steg i prosessen med produksjon av olivenolje, fra å håndplukke olivenene til å behandle frukten og få olje ut i andre enden, er en grundig prosess slik at kvaliteten på oljen bevares. Det å produsere førsteklasses olivenolje med et høyt fenolinnhold, koster minst 4 til 5 ganger mer enn den gjennomsnittlige extra virgin oljen.

Kvalitet over kvantitet

Når du produserer premium olivenolje, er kvalitet viktigere enn kvantitet og bare det blir en kostnad. De beste olivenprodusentene, ofrer en betydelig del av produksjonen, for å få en olje av høyere kvalitet som er bedre og sunnere. Disse beslutningene krever mye arbeid og er kostbare.

Noen produsenter trimmer oliventrærne slik at alle grenene får like mye sol og luft, dette resulterer naturligvis i mindre olivenfrukt per tre, men det maksimerer kvaliteten.

Olive pruning

Tidlig innhøsting

For å fange de frodige, robuste smakene og aromaene, og høyere nivåer av antioksidanter i olivenoljen, velger mange kvalitetsprodusenter å høste olivenene mens de fremdeles er grønne. Dette koster, fordi, dersom de hadde gjort dette senere på høsten, ville de fått mer olje, ofte en dobbel så stor avling sammenlignet med tidligere på sesongen. Forskjellen i kvaliteten er enorm.

Selve innhøstingen gjøres manuelt, ved hardt arbeid, når plukkerne må gå gjennom olivenlundene og nøye velge ut de oliventrærne som kan høstes og hvilke som ikke kan høstes. Frukt som ikke er perfekt vil skade oljen.

Olive picking

Prosessen krever presis koordinasjon

I det øyeblikket olivenene plukkes av treet, begynner de å oksidere og degeneres raskt. For å bevare kvaliteten må de fraktes til møllen så raskt som mulig. Dette krever en knirkefri logistikk. Det er enklere og få dette gjort og kvaliteten kontrollert som småprodusent. Oliven bør presses senest tre til fire timer etter innhøsting.

Det som skjer hos større produsenter er at de maskinhøstes raskt, men møllene kan bare ta imot en viss mengde oliven. Oppbevart i store hauger begynner allerede kvaliteten og forringes.

Olive mill

Olivenmøllen

Spørsmålet som omhandler kvantitet over kvalitet, kommer til syne igjen ved møllen. Desto lenger olivenoljen tilbringer i knuse- og blandeprosessen, jo mer saft utvinnes, men olivenoljen mister næringsverdi, aroma og smak.

Konklusjon

Olivenoljer laget i begrensede små mengder av produsenter som legger sin sjel i arbeidet sørger for førsteklasses kvalitet. Vi oppfordrer deg til å støtte disse små, uavhengige produsentene, disse små, uavhengige produsentene ettersom produktene er laget med kjærlighet, hardt arbeid, kunnskap og integritet.

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert