Domori | Marqt.no

Domori

Katarina Poljak

Domori har vært en revolusjon i verdenen av kakao, helt fra starten, i 1997. 

Domori-merket er dessverre ikke særlig kjent i Norge, noe som er synd for ekte sjokoladeelskere - spesielt for de som er opptatt av opprinnelsen til kakaobønnene og ingrediensene i en sjokolade.

Selskapet ble grunnlagt i 1997, av italienske Gianluca Franzoni. Han er en av verdens ledende kakaoeksperter, og har vært interessert i mat og drikke fra barndommen av. Franzoni er utdannet siviløkonom, men valgte å spesialisere seg i gastronomi med fokus på pasta, vin og spesialkaffe.

Domori chocolate producer

Domoris sjokolade inneholder kun kakaobønner og sukker, uten tilsetningsstoffer.

  • Det var det første selskapssjokolade som kun brukte fin kakao med fokus på høy kvalitet
  • De var først til å produsere sjokolade med Criollo-kakao, en helt unik, sjelden og høyt verdsatt kakao. 
  • Først til å ha kontroll over hele prosessen, som begynner i plantasjene i Sentral- og Sør-Amerika. 
  • Først til å gjenoppdage og bruke en eldgammel og enkel formel bestående av kakaopasta og sukker, samt å lage en 100% ren Criollo. 
  • Til slutt, den første produsenten som har satt sammen en slags guide eller veiledning til sjokoladesmaking, for å oppdage de uendelige smakene og nyansene av kakao.

Domori chocolate

Franzonis interesse for sjokolade ble først vekket i 1993, da han reise til Venezuela for å delta i et vannprosjekt. Da han ankom besøkte han en kakaogård kalt Hacienda San José, på Paria-halvøya. Denne ble etablert i 1830, og drives av Franceschi-familien. Gianluca gjorde seg kjent med vanskelighetene med kakaodyrking, og bestemte seg for at han ville bidra til å forbedre kvaliteten.

Han bodde i Venezuela i tre år, hvor han fikk muligheten til å lære mer, samt dele sin kunnskap med gårdseieren, med hensikt om å forbedre kakaoen. Siden 2002 har Domori kjøpt opp 50% av gården. De har også gjennomført et forskningsprosjekt på gården og satt opp en planteskole der de dyrker ulike varianter av Criollo-kakao.

I tillegg jobber Domori mot målet om å oppnå bærekraftig produksjon, noe vi sjeldent ser blant kakaodyrkere. Dette går ut på at produsenten, som dyrker kakaoen, anses som en partner og mottar en rettferdig pris for arbeidet sitt. Den eneste måten å sikre bærekraftig produksjon av høy kvalitet på er å betale produsentene nok.

Cocoa farmer

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert