Pasta basics: Things About Pasta Everyone Should Know | Marqt.no

En guide til pasta: dette bør du vite

Katarina Poljak

Mange tror at pasta er usunt, men dette stemmer ikke. Pasta er en av de viktigste ingrediensene i middelhavsdietten som, i følge forskning, er en av de sunneste og beste diettene som finnes. 

Forskere oppdager stadig nye helsefordelefordeler med denne sunne og smakfulle dietten, og den er med på å motvirke opp til 70-80% av kroniske sykdommer. Flere og flere innser at middelhavsdietten er mer enn bare en trend - det er en livsstilsendring som kan forbedre livskvaliteten, forlenge livet og som samtidig er bra for miljøet. Og det beste med det hele? Middelhavsdietten byr på masse gode smaker, og er enkel å følge.

Pasta kan fint spises i moderate mengder som del av et sunt kosthold. Dersom du ønsker en sunnere pasta kan vi anbefale pasta laget av kun en kornsort, for eksempel økologiske Monograno Felicetti. Generelt inneholder pasta karbohydrater som er lette å fordøye, og å spise pasta anses derfor som en rask og enkel måte å tilføre kroppen energi på. Hvor sunn pastaen er avhenger av hva den spises med. Pastamåltider tilberedt med for eksempel extra virgin olivenolje, fisk, ost eller grønnsaker inneholder nyttige proteiner, aminosyrer, kalsium og vitaminer.

Hvilken pasta er sunnest?

Pasta som inneholder KAMUT® Khorasan og Farro er gode valg dersom du ønsker en litt sunnere pastarett.

 • KAMUT® Khorasan pasta

Kamut Khorasan er en form for durumhvete som ikke har blitt hybridisert. Denne kornsorten ble dyrket allerede for flere tusen år siden, og referes ofte til som stamfaren til moderne durumhvete. Kamut Khorasan er høy på fiber og inneholder omtrent 40% mer protein enn vanlig hvete som er mest vanlig i dag. Nyere forskning har også vist at KAMUT® Khorasan har et betydelig høyere innhold av antioksidanter (polyfenoler og selen) og mineraler (magnesium, fosfor, kalium og sink).

Kamut Khorasan pasta

 • Farro-pasta

Kelterne, egypterne og etruskerne begynte å dyrke denne hvetesorten for tusenvis av år siden. Farro er en næringsrik pasta, fullpakket med viktige proteiner, vitaminer (A, B, C, E) og mineralsalter. Det er også en fantastisk kilde til fiber, antioksidanter og polyfenoler. Farro er lett fordøyelig, og kan derfor nytes av de som har problemer med andre hveteprodukter.

Både KAMUT® Khorasan og Farro inneholder gluten, og egner seg derfor ikke for de med cøliaki. Det har derimot vist seg at pasta laget av disse to hvetesortene kan være lettere å fordøye for de som er glutenintolerante, sammenliknet med vanlig hvete.

farro pasta - Monograno Felicetti

Å tilsette extra virgin olivenolje i pasta reduserer den glykemiske indeksen.

Har du noen gang spist pasta i Italia eller på italiensk restaurant? Da har du kanskje fått med deg at de ofte tilsetter en god dæsj olivenolje på toppen. Det du kanskje ikke visste er at dette har en helsemessig fordel - det gjør pastaen litt sunnere. Extra virgin olivenolje er med på å redusere den glykemiske indeksen, noe som gjør karbohydratene lettere å fordøye.

En gruppe italienske forskere har publisert en omfattende artikkel som ser på hvilke helsefordeler extra virgin olivenolje har for de med diabetes.

Merk deg at du IKKE må tilsette olivenolje når du koker pastaen. Dette kan ødelegge smaken og føre til at pastaen blir for glatt slik at sausen vil renne av. 

Nedenfor kan du lese mer om hvordan du koker pasta for best mulig resultat.

Fersk pasta eller tørr pasta - hva er best?

Mange tror at fersk pasta smaker bedre enn tørr pasta, men å sammenlikne de to blir som å sammenlikne epler og pærer. Dette er to forskjellige typer pasta som ikke kan sammenliknes, og hva som foretrekkes er opp til en selv. Fersk pasta kokes slik at den kan nytes myk, mens tørr pasta kokes til den er ‘al dente’, slik at du kan kjenne fyldigheten.

Ulike sauser til ulik pasta

Å kombinere riktig saus og riktig pasta er en oppgave som tas seriøst i Italia, og vi forstår hvorfor. Det kan virkelig være med på å løfte enhver pastarett. Noen sauser passer godt til fersk pasta og andre til tørr pasta, mens noen sauser passer best til kort pasta og andre til lang pasta.

En generell huskeregel er at jo tykkere sausen er, jo tykkere bør pastaen være. Hvis pastaen har en glatt overflate bør du ha en tynn saus, og hvis pastaen har ruglete overflate bør sausen være tykkere.

Tørr pasta som spagetti passer til de aller fleste sauser. Hvis du spør en italiener, derimot, vil du garantert få høre at spaghetti aldri må brukes i pasta bolognese. Tro det eller ei - spaghetti bolognese er faktisk ikke en italiensk matrett. Det er kun et forsøk på å kopiere originalen - pasta bolognese. Spagetti er en tynn pasta som ikke klarer å holde på bolognese-sausen. Mange italienere og kokker vil si at tagliatelle er den beste (og eneste) pastatypen å bruke i en tradisjonell pasta bolognese. Ekstra tips: Tilsett olivenolje! Grand Cru Fonte di Foiano passer utmerket til pasta bolognese. Denne olivenoljen er en sikker vinner, med noter av sort pepper, kanel og mandel.

Korte, tørre pastatyper også passer utmerket sammen med ulike kjøttsauser (som bolognese). Vi kan anbefale penne, som med sin ruglete overflate holder godt på sausen. Du kan velge mellom blant annet penne rigate, penne ritorte og rigatoni. På grunn av den ruglete overflaten og den hule innsiden fanger rigatoni opp mye av sausen. 

Slik velger du riktig pasta til pasta Carbonara

Carbonara er en av de mest kjente pastarettene i verden, og krever kun noen få ingredienser. Allikevel finnes det utallige spennende varianter og oppskrifter. Hvis du ønsker å lage en klassisk, tradisjonell carbonara anbefaler vi å følge den originale carbonara-oppskriften og droppe de unødvendige ingrediensene (fløte, løk, hvitkøk, urter). Denne er enkel og god, og det eneste du trenger er: egg, Pecorino Romano, Guanciale (svinekinn), nykvernet pepper og sist, men ikke minst, kvalitetsspaghetti

Slik velger du riktig pasta til pastasalat

Vårt beste tips er å velge en kort og fyldig pasta som fusilli, fusilloni, penne eller farfalle. Disse pastatypene er enkle å spise, samtidig som de fanger opp dressinger og diverse ingredienser som grønnsaker, ost osv.

  Hva med tomatsaus og pasta?

  I Italia var de ikke kjent med tomatens eksistens før på 1500-tallet, da en gruppe spanjoler tok tomater med seg inn i Italia fra den nye verden. På denne tiden hadde tomatene en lysere farge enn de har i dag. Dette forklarer navnene "pomo d'oro" eller "golden apple", som du kanskje har hørt før. De begynte ikke å bruke tomater i sauser før på 1800-tallet.

  Ikke alle land egner seg like godt til dyrking av tomater som Italia. I land med lite sol kan det lønne seg å bruke tomater på boks for å gi tomatsausen din den gode, fyldige smaken. Vi anbefaler plommetomater, Roma eller San Marziano-tomater. Tomatsauser passer utmerket til spagetti, samt en rekke korte pastatyper.

  Hvor mye pasta bør du koke per person?

  Dersom du serveres pasta som forrett bør du koke mellom 50g-90g per person. Dersom pasta er hovedretten bør du koke mellom 100-110g per person.

  Det er alltid lurt å sørge for at pastasausen er klar når pastaen er ferdig kokt.

  Hvordan koke pasta?

  Kjelen bør være høy og vid. Tilsett én liter vann per 100g pasta, og 10g grovt havsalt per liter med vann. Når vannet koker, ha i pastaen og rør etter 20-30 sekunder. Legg over lokk til vannet koker igjen. Fjern deretter lokket og kok pastaen etter henvisning på pakken. Rør om av og til for å unngå at pastaen henger sammen.

  For å sjekke om pastaen er ferdigkokt kan du ta en smaksprøve. Det er viktig at den ikke overkokes. Carlo Cracco, en at Italia’s mest kjente Michelin-kokker, hevder at: “Å koke pasta er en seriøs oppgave. En ting er sikkert; den skal alltid være ‘al dente’. Hvis vi mister konsistensen og smaken av hvete er det game over.”

  Carlo Cracco - Monograno Felicetti

  Spar alltid på pastavennet. Dette kan brukes i sausen for å gi bedre smak og konsistens, spesielt om sausen er for tørr eller tykk. Pastaen skal ikke skylles før den kokes, da dette vil fjerne laget med stivelse. Dette kan føre til at sausen ikke vil sitte like godt.

  Et tips dersom du koker lang pasta er å bruke en klype for å ta pastaen ut av kjelen og ha den i sausen.

  Pasta skal serveres mens den er varm. Den riktige måten å spise lange pastatyper på er med gaffel - i Italia bruker de kun skje til suppe med og uten pasta, og aldri til spaghetti.

  Nyt!

  Skriv en kommentar

  Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert