Den viktigste ingrediensen i denne tradisjonelle bolognesesausen er tålmodighet. Den må kokes på lav varme og tilberedes sakte for å oppnå alle de gode smakene.
Bolognese passer best sammen med tagliatelle, men smaker også fantastisk til ruglete, korte pastatyper som penne rigate.Matlagingstid: 3 timer
Porsjon: 4 people
Ingredienser:
- 1 boks Monograno Felicetti økologisk tagliatelle
- extra virgin olivenolje
- 1 mellomstor løk, hakket
- 1 selleristilk, hakket
- 1 liten gulrot, skrelt, hakket
- 500 g kjøttdeig (20% fett)
- Kosher-salt
- 85 g pancetta i tynne skiver, hakket
- ¼ kopp tomatpuré
- 1 laurbærblad
- 2 kopper (eller mer) hjemmelaget kyllingkraft eller økologisk kyllingbuljong kjøpt i butikken
- 1 kopp tørr hvitvin
- 1 kopp helmelk
- ½ kopp Parmigiano Reggiano, revet
Slik gjør du:
- Finhakk løk, selleri og gulrot, enten for hånd eller i matprosessor. Legg de hakkede grønnsakene i en liten bolle.
- Heat good extra virgin olive oil in a large pot over medium.
- Varm pancettaen i en panne ved middels varme, til pancettaen er sprø (6-8 minutter).
- Tilsett den hakkede løkblandingen til pannen og la den koke til grønnsakene er myke (6-8 minutter). Rør om av og til.
- Tilsett kjøttet og la det trekke i 5-7 minutter til. Deretter kan du tilsette vinen.
- Skru ned varmen til middels-lav. Hakk kjøttet med en treskje, til vinen har fordampet og overflaten av pannen er ganske tørr. Gjør dette i 12-15 minutter, til kjøttet er hakket i små biter. Det krever litt innsats, men det er fullt lov med pauser.
- Tilsett tomatpuré, laurbærblad og muskat og kok sammen. Rør om av og til, til tomatpurén har fått en mørkere farge (ca. 5 minutter).
- Tilsett buljong, melk og en klype salt.
- Skru ned varmen til det laveste og la det småkoke mens du rører om av og til, til kjøttet er mørt (2–2½ timer). Varmen skal være så lav at det nesten ikke koker. Når den er ferdig skal sausen ha samme konsistens som en sloppy joe-blanding.
- Dersom væsken i sausen forsvinner før kjøttet er helt mørt kan du tilsette ½ kopp kraft og la det koke lenger.
- Ta ut laurbærbladet.
- Smak på sausen og smak til med salt. Sørg for at sausen holdes varm.
- Kok pasta i en stor kjele med saltet vann til den er al dente (ca. 2 minutter mindre enn det som er skrevet på pakken).
- Bland pastaen inn i sausen.
- Tilsett 1 kopp pastavann og ½ kopp parmesan.
- Skru opp varmen til middels varme, til det koker. Rør jevnlig. La det koke til pastaen er al dente og sausen er tykkere (2 minutter).
- Legg pastaen på en tallerken og topp med parmesan.