Hva er trøffel? Trøffel er en delikatessesopp som vokser under bakken, og den krever riktig oppbevaring.
Ettersom trøfler raskt blir dehydrert og noe aromaen forsvinner, lønner det seg å bruke de så fort som mulig. Hvis du venter for lenge vil de råtne eller tørke ut.
Rense trøfler
Trøfler må renses nøye etter plukking, for å få vekk jord. Du kan bruke en myk børste (for eksempel en myk tannbørste) og rennende kaldt vann.
Oppbevaring av trøfler i kjøleskapet
Ettersom fuktighet er trøffelens største fiende, er det lurt å pakke de tørre trøflene i absorberende papir (som kjøkkenpapir), før og etter bruk. Deretter kan du legge soppen i en lufttett beholder som oppbevares i kjøleskapet. Pass på at beholderen står i den varmeste delen av kjøleskapet (mest sannsynlig øverste hylle), og unngå de kaldeste delene. Bytt ut papiret trøflene er pakket inn i daglig. Denne oppbevaringsmetoden garanterer at en hvit trøffel vil holde på kvaliteten i omtrent en uke, mens en svart trøffel vil vare i omtrent to uker.
Når trøflene blir myke må de brukes så fort som mulig, da dette er et tegn på at de er i ferd med å bli dårlige.
Vi elsker denne! Visste du at svarte trøfler kan oppbevares i en beholder sammen med ferske egg i 2 til 3 dager?
Trøffelaromaen vil trenge inn i eggeplommen, og dette vil gjøre at en “enkel” omelett eller eggerøre blir til en gourmetrett.
Oppbevaring av trøfler i fryseren
Svarte trøfler kan oppbevares i fryseren over en lengre periode (opp til 3 måneder), i en fryseboks, men de vil miste noe av aromaen.
Trøfler kan fryses på to måter:
- Pakk trøflene inn individuelt i folie og plasser de i en frysepose (klem ut så mye luft som mulig før du forsegler posen).
- Plasser trøflene i en plastpose fylt med olivenolje eller andefett, med eller uten luft.
Et godt tips er å rive ferske trøfler, blande de med smør og deretter fryse blandingen av trøffelsmør i mindre porsjoner.
Det er ikke nødvendig å la frosne trøfler tine før bruk - temperaturen på maten vil sørge for at de revne trøflene tiner.
Vi anbefaler ikke å oppbevare trøfler sammen med ris ettersom risen vil absorbere mesteparten av aromaen, samt tørke ut trøflene.