What are truffles? | Marqt.no

Hva er trøfler?

Katarina Poljak

Trøfler beskrives som en gourmetsopp, og er blant verdens mest ettertraktede matvarer.

Det sies at trøfler tidligere ble brukt for å komme i kontakt med guder og hekser. I dag kan heldigvis trøfler nytes av alle - til og med oss vanlige, dødelige.

Smaken er aromatisk og delikat

Aromaen er karakteristisk og vanskelig å beskrive, men kan minne om en blanding av sjokolade og jord. Trøfler brukes som regel i små mengder, ettersom den har en kraftig smak. Duften av trøffel kan beskrives som intens med et jordlig preg.

Beefsteak truffles

Finnes det forskjellige trøffeltyper?

Ja, i den kulinariske verdenen finnes det to populære typer trøffel - hvit og svart. De hvite trøflene (Tuber Magnatum Pico) er dyrere. Både svarte og hvite trøfler trenger kun å brukes i små mengder, da de har en kraftig smak, og det skal lite til for å forvandle en matrett til en fantastisk gourmetopplevelse.

Black truffles

Hvordan ser trøfler ut?

Trøfler er knollformede, og utseendemessig sammenliknes de ofte med poteter. Ofte kan de minne om poteter i utseende, og størrelsen varierer vanligvis mellom et kirsebær og et eple. Av og til kan trøfler være betydelig større, og de kan faktisk veie over en kilo (for eksempel den velkjente Zigante Millenium, som veide 1310g).

Hvor finner du trøfler?

Trøffeljakt

Trøfler er vanskelige å finne, og kan koste opp mot 6,000 EUR per kilo (omtrent 60 000 Kroner). Trøfler plukkes når den er moden, og ettersom de er underjordiske kan det være utfordrende å finne de. Det er vanligst å finne trøfler ved trær som bøk, eik, poppel, selje og alm. Jakten på soppen ledes av en profesjonell trøffeljeger. Selve letingen er det opplærte hunder som tar seg av. Tidligere brukte de som regel griser for å finne frem til trøflene, men dette har de sluttet med. Det har seg nemlig slik at griser liker å spise trøfler minst like mye som det vi gjør!

Zigante truffle hunting

Tuber Magnatum Pico (hvit trøfler) er i sesong fra slutten av oktober til desember, Tuber Melansporum (beste svart trøfler - "bordets sorte diamant".) er i sesong fra desember til mars, og Tuber Aestivum (sort sommertrøffel) er i sesong fra fra juni til november. I Kroatia drar hvert år rundt 3000 jegere ut på jakt etter disse fantastiske trøflene. Det mest kjente området for trøffeljakt i Kroatia ligger i Istria. Trøfler fra Istria er blant de beste og mest verdsatte i verden, og har lenge vært en godt bevart hemmelighet. 

Noen spennende historiske fakta:

  • Både de gamle grekerne og romerne brukte trøfler som afrodisiakum og medisin. 
  • For munkene som levde i Middelalderen var det forbudt å spise trøfler. Grunnen var at man fryktet at de skulle glemme sitt kall.

Les mer om:

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert