Why are truffles expensive? | Marqt.no

Hvorfor er trøfler så dyre?

May 15, 2021

Lesetid: 1 min

Trøfler er spiselige sopp, og er blant verdens mest ettertraktede matvarer. De kan finnes under jordoverflaten, og vokser som oftest i nærheten av trerøtter. 

Det er vanligst å finne trøfler ved trær som bøk, eik, poppel, selje og alm. Ofte kan de minne om poteter i utseende, og størrelsen varierer vanligvis mellom et kirsebær og et eple. Av og til kan trøfler være betydelig større, og de kan faktisk veie over en kilo!

Svarte og hvite trøfler

Det finnes to ulike typer trøfler - svarte og hvite. De hvite trøflene er dyrere. Både svarte og hvite trøfler trenger kun å brukes i små mengder, da de har en kraftig smak, og det skal lite til for å forvandle en matrett til en fantastisk gourmetopplevelse. Aromaen er karakteristisk og vanskelig å beskrive, men kan minne om en blanding av sjokolade og jord. Trøfler kan også være preget av jordlige og nøttete aromaer.

Trøffelsesongen

Trøfler er i sesong fra slutten av oktober til desember. Hvert år drar rundt 3000 jegere ut på jakt etter denne fantastiske gourmetsoppen.

Trøffeljakt

Det mest kjente området for trøffeljakt i Kroatia ligger i Istria. Trøfler fra Istria er blant de beste og mest verdsatte i verden, og har lenge vært en godt bevart hemmelighet. Det er profesjonelle trøffeljegere og trente hunder som går på jakt etter soppen. 

Før var det ofte griser som tok seg av jakten, men dette har de sluttet med ettersom griser ikke lenger trenes opp til å finne trøfler (de spiser trøflene i stedet!). 

Trøfler er vanskelige å finne, og kan koste opp mot 2000 EUR per kilo (omtrent 20 000 kr NOK).

Truffle hunting

Les mer om trøfler fra Istria i en artikkel publisert i The New York Times ‘Truffles in Paradise’.

Noen av våre produkter som inneholder trøfler:

Skriv en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de blir publisert